Brands
 
Shopping Cart
0 items
 
Bestsellers
CWH D156 CWH D156
WM RM60  
CWH D069 CWH D069
WM RM60  
CWH D127 CWH D127
WM RM60  
CS M083 CS M083
WM RM50  
CWH D126 CWH D126
WM RM60  
CWH D123 CWH D123
WM RM60  
CWH D017A CWH D017A
WM RM60  
CWH D120 CWH D120
WM RM60  
CWH D111A CWH D111A
WM RM60  
CWH D169 CWH D169
WM RM60  
 

Our Artist

 

    BERDIKARI...walaupun OKU, mereka masih cuba untuk hidup berdikari tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain.  stand from left : Fifah, Justin, squat from left MitKiet & Nurul   (photos from MyMetro)

MyMetra : http://www.hmetro.com.my/articles/Kekurangandiripemangkinsemangat/Article

 

Daniel 

Menyoroti kisah bersama Afifah Abd Rais, 22, yang sudah menjadi pelukis di Amaze selama setahun, dia disahkan sebagai OKU ketika berusia tujuh tahun. Ia sememangnya sesuatu yang tidak disangka-sangka, apatah lagi Afifah dilahirkan dalam keadaan normal seperti kanak-kanak lain.

Walaupun disahkan OKU, Afifah tidak sesekali berasa malu dengan nasib yang menimpa diri kerana baginya, kehidupan harus diteruskan dengan disahkan OKU, Afifah tidak sesekali berasa malu dengan nasib yang menimpa diri kerana baginya, kehidupan harus diteruskan dengan sabar.....

 

Sementara itu, pelukis OKU, Wong May Kei, 18, juga mempunyai masalah sama seperti rakan sekerjanya yang lain. Namun, dia gembira kerana masih ada insan yang sudi untuk menerimanya bekerja sebagai pelukis. Ceritanya lagi, dia mengetahui diri disahkan OKU setelah menjangkau usia 13 tahun. Siapa yang tidak sedih jika nikmat bercakap dan mendengar tidak lagi dapat dikecapi.

Dia berasa hairan dan terkejut apabila secara tiba-tiba tidak dapat mendengar dan bercakap seperti biasa. Jika dulu dia bersekolah di sekolah kanak-kanak normal, namun selepas disahkan OKU, Wong mendapatkan latihan di MFD bagi meneruskan kehidupan serba mencabar...

 

 

Nurul Aini Samsuri, 22, juga mempunyai nasib serupa seperti Afifah. Namun, kecacatan yang ditanggung mempunyai kisah berbeza berbanding rakan lain di Amaze.

Menurut anak bongsu daripada lapan beradik ini, dia disahkan OKU iaitu pekak dan bisu sejak berusia lima tahun.

“Ketika itu saya terjatuh di tempat untuk menggosok baju dan terkena bahagian telinga. Ia menyebabkan kedua-dua telinga saya pecah dan tidak lagi mampu berfungsi.

“Walaupun begitu, saya tetap menerima takdir diri sebagai OKU untuk terus rajin bekerja di sini agar dapat berdikari,” katanya yang tidak mahu me�nyusahkan orang lain atau ahli keluarganya.

Tambahnya, selepas kejadian dia disahkan sebagai OKU, sekali lagi Nurul Aini diuji dengan kehilangan kedua-dua orang tuanya yang banyak memberikan sokongan untuknya meneruskan kehidupan seperti orang lain...

There are no products to list in this category.